Sunday, June 21, 2009

RENUNGAN BERSAMA....

ADA SEORANG LELAKI PERGI KE KEDAI GUNTING RAMBUT UTK MENGGUNTING RAMBUT DAN JANGGUTNYA. APABILA BARBER ITU MEMULAKAN TUGASNYA, MEREKA PUN BERBORAK DAN BERCAKAP MENGENAI BYK PERKARA. TETAPI PABILA MEREKA MULA BERBICARA MENGENAI ALLAH, BARBER ITU PUN BERKATA, ''SAYA TAK PERCAYA ALLAH ITU WUJUD.'' ''KENAPA KAMU KATA BEGITU?'' TANYA SI LELAKI TADI.

“CUBA KAMU KELUAR DI TGH JLN ITU DAN TUNJUKKAN PADA SAYA BAHAWA ALLAH ITU WUJUD. KALAU BETUL ALLAH WUJUD, KENAPA RAMAI SGT ORG SAKIT KAT LUAR TU? KENAPA MASIH ADA KANAK2 YG TERBIAR? KALAU BETUL ALLAH WUJUD, DAH TENTU TIADA KESAKITAN DAN KEPERITAN HIDUP DLM DUNIA NI. SAYA TIDAK DAPAT BAYANGKAN BAHAWA ALLAH YG MAHA PENYAYANG BOLEH MEMBENARKAN SEMUA INI BERLAKU''.

SI LELAKI ITU PUN BERFIKIR SEJENAK. TETAPI DIA TIDAK MEMBERI SEBARANG JAWAPAN KERANA TIDAK MAHU MEMULAKAN PERTENGKARAN. SELEPAS BARBER ITU MENGHABISKAN TUGASNYA, SI LELAKI TADI PUN BERANSUR PULANG. SELEPAS BEBERAPA LANGKAH, SI LELAKI TADI TERNAMPAK SEORANG LELAKI BERAMBUT PANJANG, SELEKEH, KOTOR DAN JANGGUT TIDAK TERURUS.

SI LELAKI TADI PUN BERPATAH BALIK DAN KEMBALI SEMULA KE KEDAI GUNTING RAMBUT TADI DAN BERKATA, ''KAMU TAHU YANG SEBENARNYA BARBER JUGA TIDAK WUJUD?” ''KENAPA KAMU KATA BEGITU? SEDANGKAN SAYA BARU SAHAJA MENGGUNTING RAMBUT KAMU''.KATA BARBER.. ''TIDAK!'' KATA SI LELAKI TADI. ''KALAU BARBER WUJUD, SUDAH TENTU TIDAK ADA ORG YANG BERAMBUT PANJANG DAN TIDAK TERURUS SERTA JANGGUT YG PANJANG DAN KOTOR MCM LELAKI DI TEPI JALAN ITU''. ''AH! BARBER MMG WUJUD! LELAKI TU JADI MCM TU SEBAB DIA TIDAK DATANG PADA SAYA UNTUK MENGGUNTING RAMBUTNYA!''.KATA BARBER.ITU.. ''TEPAT SEKALI!''. SI LELAKI TADI MENJAWAB..''THAT'S THE POINT!.. ALLAH JUGA WUJUD.. ITULAH YANG TERJADI (KEPERITAN&PENDERITAAN) JIKA MANUSIA TIDAK MENGINGATINYA DAN TIDAK KEMBALI PADANYA UNTUK MEMOHON PERTOLONGAN.''

>APAKAH KITA DIGOLONGAN YANG TIDAK TERURUS DAN KOTOR ATAUPUN DIGOLONGAN YANG SENTIASA BERSIH DAN TERURUS ITU?

SAME2 LAH KITA RENUNGKAN AGAR SENTIASA MENGINGATI ALLAH SWT DISETIAP MASA......

4 comments:

aINaa MoHD a'aSRi said...

nice en3. saya penah gak dengar cite pasal barber nih from my lecturer.

Allah itu wujud?
ya, wujud...
Tapi napa kita xnampak?
apa buktinya? (klu dak2 kecik tanya, nak jawab apa?Leh kongsi x?)

jawab camni leh?:
"adik, jom gi keluar jap"
"ok"
"adik rasa sejuk x? nampak x daun pokok tu bergerak?"
"aah"
"kenapa bergerak?"
"sebab ada angin la"
"hmm tul.. adik nampak x angin tu?"
"xnampak la kak"
"tol.. sama gak. kita xleh nampak Allah. Tapi kita mesti yakin yg Allah tu wujud. sama gak ngan angin. angin wujud, tapi kita xnampak, kita hanya leh rasa kedatangannya"

ramadhan subky latif said...

yup... betul tu ustazah aina... care nk berdakwah bkn nye satu jalan dan cara sahaja... perlu menggunakan akal fikaran juga untuk berdakwah.. kite kene lihat tahap seseorg itu dahulu..baru la kite boleh berdakwah kpd mereka...
firman Allah taala,
"وقولوأ لهم قولآ معروفا"

berdakwah la kepada mereka dngn kata2 yg benar....

aINaa MoHD a'aSRi said...

tq dgn jawapan tu.

hmm dont call me ustazah. xlayak. i'm a mathematician hehe. hmm nope,, xlayak gak.. :p

ramadhan subky latif said...

aih..sape2 pun boleh jadi dgn niat yg betul...kan??hehe