Wednesday, December 15, 2010

SAYA & NASYID...


Seindah sedamai pantai melambai gemalai
begitulah hati merindu kasih yang padu
bagaikan pepasir basah di simbah lautan
begitulah perjuangan ini
biar basah dengan iman dan ukhwah

kita ingin segalanya indah
sebersih pasir pantai memutih
seindah dan secerah pawana
berseri ukhwah dipupuk kasih

kita ingin segala terlerai
dengki dan dendam kesumat musnah
biar keikhlasan berbicara
di dada hati luas saujana.

-Secerah pawana-

Lagu inilah yang membuatkan diri ini meminati nasyid hingga sekarang. Zaman kegemilangan kumpulan Nada Murni mendendangkan bait-bait kata yang cukup indah lagi bermakna. Kemudian setelah beberapa tahun, menyusul pula kumpulan RAIHAN dengan album pertamanya “Puji-pujian”. Waktu ini, lagi dahsyat aura nasyid ni. Setiap kali dengar je, tangan mesti nak berkompang sekali. Tengah makan ke, dalam kereta ke, or mana-mana je, mesti berkompang. Sampai kene marah dengan bonda pun ada. Ye la kan, bising satu hal, pastu, bekas-bekas makanan jadi mangsa kompangnya. Lagi-lagi meja makan. Sedap bunyinya bila di palu. Tapi bila ketuk kompang betul, sikit pun tak menjadi. Hehe. So, dari sekolah rendah, hingga ke luar negara pun, semangat nasyid ni tak hilang.

Tapi, waktu di africa, kebetulan berangkat ke sana lepas raya. So, lagu paling fames waktu tu, lagu “ Lebaran Aidilfitri “ gabungan ahli-ahli kumpulan nasyid. Antaranya, Raihan, Yassin Brothers, Man Bai dan ramai lagi. Memang terus beli kesetnya. (pakai walkman je dulu..^_^) dengan harapan boleh dengar puas-puas di asrama. Tapi, sayangnya, baru seminggu dengar, terus kene rampas dengan ust. Pelik juga pada mulanya, kenapa kene rampas pulak. Dengan dalam bilik je pun, bukan kat kelas. Bila tanya balik ust tu, dia jawab,

“ no music allowed in this place.. don`t you know it`s Haraam?? “

Lagi terkejut dengar jawapan ni. Kenapa tiba-tiba haram pulak? Oleh kerana speaking waktu tu memang fail, tak nak la tanya banyak soalan. Terus balik bilik. Lama lepas tu, barulah tahu, rupanya ada perbezaan pendapat tentang musik. Pada pendapat sesetengah ulama`, memang musik yang berkaitan dengan gitar dan segala macamnya tidak dibenarkan, kecuali kompang. Dan sebahagian ulama` membolehkan, asalkan ianya tidak melalaikan. Makanya, kurangla mendengar nasyid-nasyid Malaysia waktu di sana. Kalau dengar pun, secara senyap-senyap. So, bukan bermakna tidak ada nasyid di south africa. Di mana-mana juga ada. Cuma tanpa musik. Kadang-kadang sedap juga mendengar versi suara sahaja. Itulah alkisahnya. Dan pada akhirnya, semangat nasyid itu tetap ada walaupun lama tak dengar. Bila dapat pulang ke tanah air, update balik nasyid-nasyid yang tertinggal. Sampai la sekarang.

Akhirnya, waktu belajar di Institut Pengajian Azhar,Klang, terdetik pula dalam hati ingin menubuhkan kumpulan nasyid sendiri. Kebetulan, ada juga yang mempunyi semangat yang sama. Maka, kebetulan pada tahun 2008, ada majlis “Malam Kesenian Islam” di Klang. Maka ada jemputan untuk membuat persembahan. Waktu itulah, terwujudnya sebuah kumpulan nasyid dari mahasiswa Institut Pengajian Azhar yang dinamakan FIL-HEART.

Fil-heart adalah slogan dwi bahasa, yang terdiri dari bahasa Arab yaitu Fi- في yang bererti “dalam” atau “di dalam”, dan Heart dalam bahasa ingris yang bererti “Hati” . apabila di terjemahkan kedalam bahasa melayu, terbentuklah ia menjadi “ dalam hati “.

Kumpulan ini bukanlah sebuah kumpulan yang formal. ianya diwujudkan hanya untuk membuat show undangan khusus, sekadar untuk memeriahkan majlis sahaja. Maka, ia tidak mempunyai album sendiri, studio sendiri dan sebagainya. Persembahan yang pernah dilakukan setakat ini, Cuma 3 sahaja.

Yang pertama, pada tahun 2008, di “Malam Kesenian Islam” Klang,

Keduanya, pada tahun yang sama juga, di Balai Umum, di Klang juga,

Dan yang terakhir, pada tahun 2009, di Karnival Keusahawanan & Pertanian, Anjuran kerajaan Selangor, di Klang.

(persembahan pertama, 2008)

( jemputan kerajaan Selangor, 2009)

Inilah hasil dari semangat yang terbina dari kecil. Walaupun tidak banyak yang dapat dipersembahkan, dapatlah juga serba sedikit pengalaman bersama teman-teman seperjuangan. Tidak mementingkan suara semata, tetapi dengan harapan, dapat menyampaikan bait-bait dakwah kepada saudara sesama islam yang lain. Itulah di antara tujuan utamanya sehingga sekarang.

Dan alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah taala, dengan limpahan rahmat dariNya, setelah sekian lama tidak bergerak kerana berada di negara jiran, terdapat juga jemputan dari teman-teman Indonesia yang menjemput untuk tampil ke hadapan mereka dengan mendendangkan nasyid-nasyid Malaysia di Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah. Dengan persembahan yang telah dilakukan, selain dari penyampaian meseg dakwah Islami, kami juga berjaya mengeratkan lagi ukhuwah bersama teman-teman Indonesia. Dan syukur Alhamdulillah, dengan penampilan anggota baru, dapat juga membuat sedikit persembahan di Kedutaan Besar Malaysia Di Indonesia, baru-baru ini.

Kiranya, secara automatik banyak pengalaman-pengalaman baru telah diperolehi sewaktu di sini. Dengan semangat yang dahulunya kompang menggunakan meja, tupperware dan sebagainya, kini mencuba sendiri menyampaikan pesanan-pesanan dakwah kepada yang lain. Begitu juga dengan teman-teman yang lain.


( di Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia,

Malaysian Festival 2010 )

Wallahu`alam..

P/S : sesungguhnya, setiap manusia yang bernyawa, di mana sahaja mereka berada, pasti akan ada sesuatu yang baru akan mereka hadapi. Itulah yang akan menjadi pengajaran kepada diri. Sekiranya tersalah guna, perbaikilah ia.. dan sekira baik, hiasi lagilah ia.. kerana itulah manusia akan sentiasa belajar sehingga akhir hayatnya.. ^_^

- Bukan untuk promosi yer.. hehe.. sekadar perkongsian..

- Terasa juga nak buat album, tapi rasa tak mampu lagi pulak...

6 comments:

maisarah said...

bile bace ceita tentang nasyid ni terimngat pulak time kene marah ngan mama ngaji kat jorden ni..kes dengar zikir je pun tapi dia marah sebab ade bunyi2 mengiringi zikir tu..haram katanya ;)

ramadhan subky latif said...

yup.. mmg ade pendapat yang mengatakan haram..
tapi pada pandangan sendiri, meseg yang ingin disampaikan itu lebih penting..kan?? ^_^

maisarah said...

betul2..tapi jgn la sampai lagho..terutama nasyid2 hok jiwang tuh...hehehe
tapi mama arab tu punyer ringtone hs lagi rock dr nasyid kita..tak haram plak...pening duk ngan arab nih..hihihi.. ^^

bila mau edit blog lagi???....

ramadhan subky latif said...

nasyid yg jiwang2 tu, kadang2 ade jgk yg dapat pedoman dan pesanan.. tergantung atas pemahaman kite dgn lirik.. kadang2 marja`nya kite xtahu ditujukan kepada sape kan??

no komen la kat org arab..

edit blog tu, xtaula. ade ilham, adela kot..

maisarah said...

papepun based on terjemahan pendengar tu... juz ambik yang baik.. ^_^

org arab?? hahaha..mmg no komen la..tapi bile duk sini baru dapat fikir knp Islam diturunkan di tanah arab... :))

ramadhan subky latif said...

betul2... ^_^